Huisautomatisering (domotica)

Smart Homes

Huisautomatisering, ook wel “Smart Homes” of “Domotica” genoemd, is het toepassen van elektronica en huisnetwerken gericht op de automatisering van processen in en om de woning. Domotica kan evengoed in bedrijven worden toegepast.

Het woord “domotica” is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en het woord -tica dat verwijst naar toegepaste wetenschap. Soms wordt ook wel de relatie gelegd tussen domus (huis) en elektronica.

De domotica heeft vooralsnog vier belangrijke aandachtsgebieden:

  1. Verbetering van het wooncomfort;
  2. Het behalen van energiebesparing en vergroting van de duurzaamheid;
  3. Ondersteunen van de noodzakelijk (medische) zorg;
  4. Verhogen van de veiligheid.

Het is waarschijnlijk dat in de toekomst de domotica zich nog verder ontwikkelt naar nog bredere toepassingen.

Binnen de domotica staan de aandachtsgebieden niet op zich zelf, maar worden aan elkaar gekoppeld en verder geïntegreerd. Daardoor kunnen de verschillende systemen efficiënter werken en de vier aandachtsgebieden verder worden ingevuld.

Verbetering van het wooncomfort

Het verbeteren van het wooncomfort betreft bijvoorbeeld het op afstand aanzetten van de verwarming waardoor de woning bij thuiskomst op de gewenste temperatuur is. Het systeem rekent dan precies uit hoeveel tijd en energie nodig is om de ingestelde temperatuur te bereiken. Zo kan er efficiënter gestookt worden.

Energiebesparing

Energiebesparing en vergroting van de duurzaamheid kan door alle verlichting en apparatuur van af een centraal punt aan of uit te zetten eventueel in combinatie met een tijdklok. Een andere mogelijkheid betreft het verschaffen van inzicht in het energieverbruik van de verschillende ruimtes in een woning of bedrijf.

Huisautomatisering

Verbetering van de zorg

Ondersteuning van de medische zorg vindt plaats door de toepassing van bijvoorbeeld zorgmelders en de uitwisseling van allerlei data via het internet waarmee externe verzorgenden (artsen, verpleegkundigen) precies kunnen zien wanneer iemand zorg nodig heeft.

Verhoging van de veiligheid

Verhoging van de veiligheid vindt plaats met toepassing van alarmsystemen en videobewaking, maar ook door bijvoorbeeld geautomatiseerd rolluiken te laten zakken, hekken te sluiten, etc.

Afspraak maken

FSI-elektro is thuis op alle vier de genoemde aandachtsgebieden van de domotica. Wilt u meer informatie of weten welke mogelijkheden er voor uw woning of bedrijf zijn. Maak dan gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

BEL GRATIS